Glyceryl Stearate

Nazwa INCI

Glyceryl Stearate


Nazwa Zwyczajowa

Stearynian glicerolu


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik natłuszczający
  • emulgator
  • składnik ochronny


Działanie w Kosmetyku

Emolient o właściwościach zmiękczających, wygładzających i pośrednio nawilżających (hamuje nadmierną ucieczkę wody z naskórka). Tworzy okluzję na skórze, dzięki czemu działa ochronnie i zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi. Może także działać na masę kosmetyczną wykazując działanie emulgujące (emulgator W/O). W emulsjach O/W może pełnić też rolę koemulgatora/stabilizatora. Dobrze sprawdza się w kosmetykach pielęgnacyjnych do włosów, a także do skóry suchej. Jest łatwo biodegradowalny.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – drobne granulki
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w tłuszczach
  • temp. topnienia ok. 55°C
  • optymalne pH 5,5 – 7,5


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel