Ethylparaben

Nazwa INCI

Ethylparaben


Nazwa Zwyczajowa

Ethylparaben


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Składnik o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych – hamuje wzrost bakterii i grzybów już przy niewielkim stężeniu. Jest skutecznym konserwantem w szerokim zakresie pH (4,5-7,5) oraz temperatury. Stosowany na nieuszkodzoną skórę nie wykazuje działania drażniącego. Chroni kosmetyk przed zakażeniem mikroorganizmami podczas przechowywania i stosowania produktu. Jeden z najlepiej przebadanych konserwantów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały, krystaliczny proszek
  • bezwonny lub prawie bezwonny
  • dobrze rozpuszczalny w fazie olejowej, słabo w wodnej

Ograniczenia
Maksymalne stężenie 0,4 % (kwas) dla pojedynczego estru, 0,8 % (kwas) dla mieszaniny estrów.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel