Ethylhexylglycerin

2021-02-17
Nazwa INCI

Ethylhexylglycerin


Nazwa Zwyczajowa

Etyloheksylogliceryna


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant
  • składnik nawilżający


Działanie w Kosmetyku

Składnik, który hamuje rozwój drobnoustrojów w kosmetyku gotowym, dzięki czemu przedłuża jego trwałość. Może poprawiać także skuteczność innych konserwantów zawartych w produkcie, dzięki czemu możliwe jest zastosowanie niższych stężeń. Często jest stosowana razem z fenoksyetanolem. Może być także stosowana w dezodorantach i hamować rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach, jednocześnie nie naruszając prawidłowego mikrobiomu skóry. Dodatkowo wykazuje działanie nawilżające i wygładzające. Składnik odporny na wysokie i niskie temperatury.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwna
  • delikatny zapach
  • rozpuszczalna w rozpuszczalnikach organicznych, słabo rozpuszczalna w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Luty 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel