Erythrulose

Nazwa INCI

Erythrulose


Nazwa Zwyczajowa

Erytruloza


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik barwiący skórę


Działanie w Kosmetyku

Związek barwiący skórę, który wykazuje się dużą stabilnością i często wspomaga działanie innych substancji barwiących, np. dihydroksyacetonu. Działa łagodnie i powoli reaguje z białkami warstwy rogowej naskórka dając równomierny efekt opalonej skóry (tworzą się brązowe pigmenty - melanoidy). Ze względu na takie działanie jest głównie stosowana w samoopalaczach. Opalenizna utrzymuje się w zależności od szybkości naturalnego złuszczania naskórka i stosowania peelingów. Daje słabszy efekt niż dihydroksyaceton. Nie wysusza skóry.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz
  • barwa żółta lub pomarańczowo-brązowa
  • stabilna przy pH 2-5 i temperaturze do 40°C
  • dobrze rozpuszczalna w wodzie i etanolu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel