Ectoin

Nazwa INCI

Ectoin


Nazwa Zwyczajowa

Ektoina


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • składnik ochronny
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku

Ektoina jest składnikiem produkowanym w procesie fermentacji przez mikroorganizmy naturalnie żyjące w ekstremalnych warunkach środowiskowych. Zapobiega uszkodzeniom i stanom zapalnym wywołanym stresem środowiskowym, w tym promieniowaniem UV, wysoką temperaturą, drobnym pyłem i światłem niebieskim. Jest substancją wiążącą wodę, wykazuje właściwości nawilżające, łagodzące, przeciwzapalne, wspomagające procesy regeneracji. Stosowana najczęściej w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej, alergicznej i w preparatach po opalaniu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalna w wodzie i alkoholu
  • stabilna w szerokim zakresie pH 1.0-9.0


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel