Disodium EDTA

Nazwa INCI

Disodium EDTA


Nazwa Zwyczajowa

EDTA


Funkcja w Kosmetyku

  • sekwestrant


Działanie w Kosmetyku

Składnik o właściwościach chelatujących/sekwestrantujących. Działa poprzez wiązanie z jonami metali obecnymi z masie kosmetycznej, wywołując ich dezaktywację. W efekcie stabilizuje masy kosmetyczne, zapobiega przed zmianami pH, zapachu czy tekstury. Dodatkowo, w produktach zawierających wodę, wzmacnia działanie konserwantów. Stosowany jest również w produktach do pielęgnacji włosów, ponieważ chelatuje on jony wapnia i magnezu obecne w twardej wodzie. Dzięki temu zmiękcza wodę, zapobiegając matowieniu włosów oraz poprawiając właściwości pianotwórcze.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały, krystaliczny proszek
  • bezwonny lub prawie bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel