Dipropylene Glycol

Nazwa INCI

Dipropylene Glycol


Nazwa Zwyczajowa

Glikol dipropylenowy / 1,2-propanodiol


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • rozpuszczalnik
  • promotor przenikania


Działanie w Kosmetyku

Składnik stosowany głównie jako promotor przenikania, który wspomaga działanie składników aktywnych, a także jako rozpuszczalnik (wspomaga rozpuszczanie trudno rozpuszczalnych składników) oraz nośnik kompozycji zapachowych. Utrzymuje wilgoć masy kosmetycznej i działa nawilżająco. Może u wrażliwych osób powodować podrażnienia lub alergie (jest to indywidualna reakcja skóry). Otrzymywany z ropy naftowej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel