Dipotassium Glycyrrhizinate

Nazwa INCI

Dipotassium Glycyrrhizinate


Nazwa Zwyczajowa

Sól dwupotasowa kwasu glicyryzynowego


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik nawilżający
  • składnik rozjaśniający


Działanie w Kosmetyku

Składnik aktywny wyizolowany z korzenia lukrecji. Wykazuje silne działanie łagodzące, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antybakteryjne. Zmniejsza zaczerwienienia i podrażnienia, wspomaga regenerację skóry i gojenie się drobnych ran. Jest silnym składnikiem nawilżającym. Wspomaga walkę z trądzikiem, zmniejsza wydzielanie sebum, a także redukuje tworzenie się przebarwień. Wspomaga również redukcję zmian atopowych, zmniejsza swędzenie oraz działa przeciwobrzękowo. Zalecany w kosmetykach do cery wrażliwej, trądzikowej, a także w produktach do skóry głowy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub prawie biały proszek
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu
  • słodki smak
  • stabilny w zakresie pH 4,5-7,5


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel