Dimethicone

2020-03-10
Nazwa INCI

Dimethicone


Nazwa Zwyczajowa

Dimetikon / Polidimetylosiloksan


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient suchy – silikon. Dodany do kosmetyku poprawia jego właściwości aplikacyjne - rozsmarowywalność po skórze lub włosach, zmniejsza efekt tłustości oraz lepkości. Poprawia właściwości sensoryczne, pozostawia delikatną, jedwabistą warstwę, wygładza strukturę skóry oraz włosów, zapobiega elektryzowaniu. Nie jest komedogenny ani obciążający i nie przenika przez naskórek. Wykazuje się dużą stabilnością chemiczną i jest odporny na wysoką temperaturę. Stosowany w wielu kosmetykach, zarówno do pielęgnacji ciała jak i włosów, w preparatach do mycia (może gasić pianę), dezodorantach i antyperspirantach, w kosmetykach do opalania jako stabilizator filtrów, a także w kosmetykach kolorowych. Może mieć negatywny wpływ na środowisko.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna ciecz
  • bezzapachowy
  • stabilny chemicznie i termicznie
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel