Coumarin

Nazwa INCI

Coumarin


Nazwa Zwyczajowa

Kumaryna


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik kompozycji zapachowej


Działanie w Kosmetyku

Związek z grupy laktonów najczęściej występujący jako składnik kompozycji zapachowych. W dużej ilości występuje w roślinach takich jak lawenda, niektórych gatunkach traw i cynamonie. Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - białe kryształy
  • charakterystyczny zapach (wanilii lub w większym rozcieńczeniu zapach siana)
  • bezbarwny
  • gorzki smak
  • rozpuszczalny w etanolu i olejach

Ogramnczenia

Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel