Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil

Nazwa INCI

Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z orzechów laskowych


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient, tworzy na powierzchni skóry niewidoczny film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Nie daje efektu mocnego natłuszczenia. Charakteryzuje się dużą zwartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, a także witaminy E. Wykazuje właściwości ściągające, antybakteryjne i przeciwzapalne, a także normalizuje pracę gruczołów łojowych, co czyni go olejem polecanym do cer tłustych i trądzikowych. Przyspiesza regenerację skóry i działa łagodząco. Jest także dobrym składnikiem do pielęgnacji włosów średnioporowatych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel