Citrus Aurantium Dulcis Peel Wax

Nazwa INCI

Citrus Aurantium Dulcis Peel Wax


Nazwa Zwyczajowa

Wosk ze skórki słodkiej pomarańczy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • składnik zapachowy


Działanie w Kosmetyku

Emolient, który jest roślinną alternatywą dla lanoliny lub innych wosków odzwierzęcych. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka, działając ochronnie i pośrednio nawilżająco. Zawiera niewielkie ilości flawonoidów, karotenoidów, gliko- i fosfolipidów, które odpowiadają za jego właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Jest koemulgatorem i stabilizatorem emulsji, poprawia trwałość kosmetyku i może modyfikować konsystencję. Wykorzystywany jest głównie w balsamach i pomadkach do ust. Nadaje kosmetykom pomarańczowy zapach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe lub półstałe
  • rozpuszczalny w tłuszczach
  • barwa pomarańczowa
  • charakterystyczny pomarańczowy zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel