Citric Acid

2020-03-18
Nazwa INCI

Citric Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas cytrynowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • składnik antybakteryjny
  • regulator pH
  • antyoksydant
  • regulator pH


Działanie w Kosmetyku

Należy do kwasów alfahydroksylowych (AHA). W zależności od stężenia ma właściwości złuszczające lub regulujące pH. Dzięki małej cząsteczce przenika w głąb skóry. Rozjaśnia przebarwienia, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz poprawia jędrność skóry. Zapobiega wolnym rodników, co spowalnia procesy starzenia się skóry.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel