Cholesterol

Nazwa INCI

Cholesterol


Nazwa Zwyczajowa

Cholesterol


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
Działanie w Kosmetyku

Składnik, który naturalnie występuje w lipidach skóry – sebum oraz w cemencie międzykomórkowym. Pozyskiwany jest głównie z lanoliny. Zastosowany w kosmetykach wzmacnia barierę hydrolipidową i odbudowuje ją, dzięki czemu poprawia się poziom nawilżenia skóry. Działa zmiękczająco, regenerująco i hamuje nadmierną ucieczkę wody z naskórka. Uzupełnia lipidy naskórka, których ilość zmniejsza się wraz z wiekiem, a także które mogą nie być wytwarzane w odpowiedniej ilości np. przy skórze suchej czy odwodnionej. Wskazany także przy wysuszających kuracjach dermatologicznych i po zabiegach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek lub granulki
  • barwa biała
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel