Cetyl Ethylhexanoate

Nazwa INCI

Cetyl Ethylhexanoate


Nazwa Zwyczajowa

Ester alkoholu cetylowego z kwasem etyloheksanowym


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient, tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który zapobiega odparowywaniu wody (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany jest jako środek zmiękczający, ochronny, wygładzający oraz dyspergator pigmentów. W produktach do włosów ułatwia ich rozczesywanie i wygładza. Poprawia właściwości sensoryczne oraz aplikacyjne kosmetyków, zmniejsza efekt tłustości, pozostawia delikatną, jedwabistą warstwę. Zapobiega też kruszeniu sztyftów. Jest popularnym składnikiem produktów do demakijażu. Polecany szczególnie skórom suchym i dojrzałym.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel