Cetearyl Olivate

Nazwa INCI

Cetearyl Olivate


Nazwa Zwyczajowa

Oliwian cetylostearylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emulgator O/W
  • modyfikator reologii
  • dyspergator


Działanie w Kosmetyku

Niejonowy emulgator o strukturze ciekłokrystalicznej. Biorąc pod uwagę jej budowę, to jest ona analogiczna do budowy warstwy rogowej naskórka. Dzięki temu, zdolności do przenikania składników aktywnych są poprawione. Ułatwia również rozprowadzanie składników nierozpuszczonych np. fizycznych filtrów UV czy pigmentów w produktach do makijażu. Zależnie od stężenia, może tworzyć od lekkich, żelowych emulsji; po gęste o konsystencji pasty. Ze względu strukturę ciekłokrystaliczną nie ma konieczności oznaczenia HLB.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • białe, woskowe płatki
  • rozpuszczalne w tłuszczach i alkoholu (topnieje pow. 65°C)
  • stabilny w zakresie pH 3-12


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel