Cetearyl Alcohol

Nazwa INCI

Cetearyl Alcohol


Nazwa Zwyczajowa

Alkohol cetylostearylowy / Alkohol cetearylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • stabilizator emulsji
  • modyfikator reologii
  • koemulgator


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty, który jest mieszaniną 2 alkoholi tłuszczowych - cetylowego i stearylowego. Pozostawia delikatną warstwę okluzyjną na skórze, dzięki czemu zmiękcza i hamuje nadmierne odparowywanie wody z naskórka, poprawiając poziom nawilżenia. Stabilizuje emulsje, przedłużając ich trwałość i zapobiegając przed rozwarstwianiem. Wpływa na konsystencje kosmetyków - zwiększa lepkość produktów (zagęszcza), a także poprawia ich właściwości aplikacyjne. Nie jest alkoholem odtłuszczającym ani wysuszającym skórę.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - płatki
  • barwa biała
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w tłuszczach, etanolu, eterze (pow. 50°C)


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel