Centella Asiatica Extract

Nazwa INCI

Centella Asiatica Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej / trawy tygrysiej / gotu kola


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik nawilżający


Działanie w Kosmetyku

Składnik bogaty w wiele cennych substancji, które wykazują właściwości łagodzące, przeciwbakteryjne i pobudzające procesy regeneracji, dlatego zastosowanie kosmetyków z wąkrotą azjatycką jest idealnym rozwiązaniem w pielęgnacji skóry podrażnionej, uszkodzonej, a także starzejącej się. Poprawia również elastyczność naczyń oraz działa na mikrokrążenie skórne, a triterpeny mogą wpływać na ograniczanie tworzenia komórek tłuszczowych, dlatego ekstrakt z wąkroty znajduje też zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne preparaty z zawartym wyciągiem z wąkroty azjatyckiej są polecane w pielęgnacji skóry trądzikowej i problematycznej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • brązowo-zielony proszek
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel