Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil

Nazwa INCI

Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion krokosza barwierskiego


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie linolowego), witaminy A, E, flawonoidów i fitosteroli. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie zmiękczające, wygładzające, odżywcze, przeciwzapalne i regenerujące. Dodatkowo zmniejsza podrażnienia i działa antyoksydacyjnie. Może być stosowany w kosmetykach do każdego rodzaju skóry, w tym również tłustej i trądzikowej, a także w preparatach do ciała, np. po depilacji.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa pomarańczowo-żółta
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2021

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel