Caprylyl Glycol

Nazwa INCI

Caprylyl Glycol


Nazwa Zwyczajowa

Glikol kaprylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Składnik, który poprawia poziom nawilżenia w skórze przez ograniczanie TEWL, a także utrzymuje wilgoć masy kosmetycznej. Działa zmiękczająco, wygładzająco i nawilżająco. Dodatkowo wykazuje dobre działanie konserwujące już w niskich stężeniach (0,5-1%), często stosowany wspomagająco z innymi konserwantami, np. z fenoksyetanolem. Może być nieco bardziej problematyczny do rozpuszczenia w układach wodnych niż niższe glikole i wymagać użycia solubilizatora. W produktach myjących może służyć jako składnik renatłuszczający. Jest dobrym nośnikiem dla składników aktywnych, dzięki dobrej zdolności wnikania w skórę.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • półstały – pasta
  • barwa biała
  • słabo rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Luty  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel