Caprylyl/Capryl Glucoside

Nazwa INCI

Caprylyl/Capryl Glucoside


Nazwa Zwyczajowa

Poliglukozyd kaprylowo/kaprynowy


Funkcja w Kosmetyku

  • środek powierzchniowo czynny
  • składnik pianotwórczy


Działanie w Kosmetyku

Jest to niejonowy środek powierzchniowo czynny pochodzenia naturalnego. Charakteryzuje się doskonałymi właściwościami spieniającymi – tworzy obfitą i stabilną pianę. Działa oczyszczająco i jest delikatny dla skóry. Stosowany jest również jako solubilizator dla olejków eterycznych lub innych nierozpuszczalnych w wodzie substancji. Ze względu na swoje łagodne działanie znajduje zastosowanie w kosmetykach myjących do skóry wrażliwej, w tym płynach micelarnych, a także w produktach dla dzieci. Łagodzi działanie drażniące anionowych SPC, a także powoduje ich zagęszczenie. Jest substancją biodegradowalną.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz
  • barwa jasnożółta lub bezbarwny
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel