Caprylic/Capric Triglyceride

Nazwa INCI

Caprylic/Capric Triglyceride


Nazwa Zwyczajowa

Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Stosowany najczęściej w emulsjach oraz bezwodnych kosmetykach do makijażu np. szminkach i kredkach. Zmiękcza, wygładza oraz dość mocno natłuszcza. Pozostawia na skórze warstwę, spowalniając transepidermalną ucieczkę wody przez skórę. Polecany dla cery suchej oraz wrażliwej (jest stabilny chemicznie ze względu na brak wiązań wielokrotnych). Ułatwia rozprowadzanie preparatu. W kosmetyce kolorowej pozwala na równomierne rozprowadzenie pigmentów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • żółta ciecz
  • rozpuszczalna w tłuszczach
  • lekki, charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel