Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil

Nazwa INCI

Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion konopii


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, wpływa na odbudowę płaszcza hydrolipidowego skóry. Jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział syntezie niektórych związków np. składników cementu międzykomórkowego oraz substancji istotnych w przebiegu stanu zapalnego, podziałach komórkowych, czy metabolizmie lipidów i aminokwasów. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Powszechnie stosowany we wszystkich rodzajach kosmetyków, głównie do skóry trądzikowej i problematycznej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • ciemny, brązowo-zielonkawy kolor
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel