Calophyllum Inophyllum Seed Oil

Nazwa INCI

Calophyllum Inophyllum Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion tamanu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • składnik antyseptyczny
  • składnik regenerujący


Działanie w Kosmetyku

Zawiera unikalny kwas tłuszczowy – kalofilowy, dzięki któremu olej ten posiada silne właściwości regenerujące, wspomagające gojenie ran. Działa także przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, dlatego bardzo często jest wykorzystywany w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do stanów zapalnych. Ogranicza nadmierną ucieczkę wody z naskórka, poprawiając nawilżenie. Zalecany także w przypadku problematycznej skóry głowy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa ciemnozielona
  • charakterystyczny zapach
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel