C13-16 Isoparaffin

Nazwa INCI

C13-16 Isoparaffin


Nazwa Zwyczajowa

Hemi-skwalan


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Hemi-skwalan jest mniejszą formą skwalanu. Wytwarzany jest w procesie fermentacji składników na bazie cukru (często z trzciny cukrowej). Ma formę lekkiego olejku, który dobrze się wchłania (lepiej niż skwalan ze względu na mniejszą cząsteczkę) i może wspomagać przenikanie innych składników, które zostaną wraz z nim zaaplikowane. Regeneruje, łagodzi podrażnienia oraz przynosi ulgę suchej i popękanej skórze. Zapobiega utracie wody z naskórka i zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, jednocześnie nie działając komedogennie i nie obciążając skóry czy włosów. Może być stosowany samodzielnie lub jako wzbogacenie innych kosmetyków.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lekki olejek
  • bezzapachowy


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel