Bromelain

Nazwa INCI

Bromelain


Nazwa Zwyczajowa

Bromelaina


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja złuszczająca


Działanie w Kosmetyku

Jest to enzym naturalnie występujący w owocach ananasa. Działa delikatnie eksfoliacyjnie, czyli złuszcza martwe komórki naskórka (hydrolizując wiązania peptydowe w białkach). Jedna z najczęściej stosowanych substancji w peelingach enzymatycznych i maseczkach złuszczających, rozjaśniających. Bromelaina działa skutecznie, ale delikatnie, dlatego nadaje się do skór wrażliwych, suchych, a także trądzikowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub beżowy proszek
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel