Betaine

Nazwa INCI

Betaine


Nazwa Zwyczajowa

Betaina


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • substancja antystatyczna
  • substancja zagęszczająca
  • substancja buforująca


Działanie w Kosmetyku

Betaina jest aminokwasem o działaniu nawilżającym. Często jest stosowana w roztworach anionowych środków powierzchniowo czynnych jako substancja zagęszczająca oraz zmniejszająca podrażnienia. Można ją spotkać głównie w produktach do pielęgnacji włosów, ponieważ ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się oraz w preparatach do kąpieli. W kosmetykach z kwasami może pełnić funkcję buforującą, czyli stabilizującą pH.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • związek organiczny – aminokwas
  • rozpuszczalna w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel