Beta-Glucan

2020-09-21
Nazwa INCI

Beta-Glucan


Nazwa Zwyczajowa

Beta-Glukan


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • składnik łagodzący


Działanie w Kosmetyku

Beta-Glucan to polisacharyd, składnik błonnika pokarmowego, naturalnie występujący w ścianach komórkowych drożdży, wodorostów i zbóż. W zależności od formy może być rozpuszczalny (1,3-D/1,4-D) lub nierozpuszczalny w wodzie (1,3-D/1,6-D). Jedynie forma rozpuszczalna w wodzie wykazuje działanie aktywne na skórę. Składnik higroskopijny, wiąże cząsteczki wody i wykazuje działanie nawilżające, a także zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej. Tworzy film i wiąże wodę na powierzchni warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu działa ochronnie i poprawia nawodnienie. Ma także działanie przeciwzapalne i kojące. Często stosowany jest w kosmetykach nawilżających, łagodzących, ochronnych do każdego typu skóry, również wrażliwej i atopowej. Polecany jest też po zabiegach gabinetowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała lub beżowa
  • rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w wodzie (w zależności od formy)
  • rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel