Benzyl Benzoate

Nazwa INCI


Benzyl Benzoate


Nazwa Zwyczajowa


Benzoesan benzylu


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik kompozycji zapachowej
  • składnik maskujący


Działanie w Kosmetyku


Związek organiczy powstały w wyniku reakcji alkoholu benzylowego i kwasu benzoesowego, składnik kompozycji zapachowych. Stosowany jest w wyrobach perfumeryjnych i produktach kosmetycznych w celu nadania przyjemnego zapachu oraz maskowania nieprzyjemnych zapachów. Wpływa również na przedłużenie trwałości produktu. Substancja może wywoływać reakcje alergiczne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciecz
  • bezbarwny
  • charakterystyczny zapach

Ograniczenia


Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel