Ascorbyl Glucoside

Nazwa INCI


Ascorbyl Glucoside


Nazwa Zwyczajowa


Glukozyd Askorbylu, witamina C


Funkcja w Kosmetyku


  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku


Glukozyd askorbylu jest pochodną witaminy C, wytwarzaną z kwasu askorbinowego stabilizowanego cząsteczką glukozy (cukru). W skórze uwalnia się stopniowo, pod wpływem działania obecnego w niej enzymu α-glukozydazy. Spowolnione wchłanianie sprawia, że potencjał drażniący jest ograniczony, a substancja penetruje głęboko. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia zewnątrzpochodnego wywołanego głównie przez wolne rodniki. Zadaniem tej formy witaminy C jest uszczelnianie naczyń krwionośnych. Wpływa na syntezę kolagenu typu I i III, które są zasadniczymi składnikami w skórze właściwej i substancją podporową naczyń krwionośnych. Podczas regularnego stosowania zmniejsza zaczerwienienie oraz reaktywność skóry. Glukozyd askorbylu wspomaga wyrównanie kolorytu skóry, a także ochronę przed promieniowaniem UV. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, naczyniowych, poszarzałych, z nierównym kolorytem, a także wrażliwych i problematycznych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe – proszek
  • rozpuszczalny w wodzie
  • stabilny w bardzo szerokim spektrum pH, najlepsze środowisko dla tego składnika to 6.5-7.5



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel