Ascorbic Acid

Nazwa INCI

Ascorbic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas askorbinowy, witamina C


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • przedłuża trwałość produktu gotowego
  • substancja rozjaśniająca skórę


Działanie w Kosmetyku

Kwas askorbinowy wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia zewnątrzpochodnego wywołanego głównie przez wolne rodniki. Stymuluje także syntezę kolagenu, dlatego działa wzmacniająco na naczynia krwionośne oraz przeciwstarzeniowo. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ma też działanie rozjaśniające skórę, ponieważ wpływa na syntezę melaniny (hamowanie aktywności tyrozynazy). Wykazuje umiarkowane działanie złuszczające, czym także przyczynia się do rozjaśnienia skóry. Z uwagi na to, że jest substancją nietrwałą często zamyka się ją w liposomach lub stosuje pochodne witaminy C, które nie są tak wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, poszarzałych, z przebarwieniami oraz wspomagająco w kosmetykach przeciwsłonecznych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • substancja organiczna
  • ciało stałe
  • dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu
  • wrażliwa na wysoką temperaturę, promieniowanie UV, tlen, zmiany pH


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel