Arginine

Nazwa INCI

Arginine


Nazwa Zwyczajowa

Arginina


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • składnik antystatyczny
  • składnik konsycjonujący włosy


Działanie w Kosmetyku

Arginina jest jednym z podstawowych aminokwasów niezbędnych do budowy białek skóry i włosów. W kosmetykach pełni funkcję składnika nawilżającego oraz wspomagającego gojenie. Tworzy film, który zapobiega nadmiernej ucieczce wody. Stosowana razem z kwasami AHA może powodować ich wolniejsze uwalnianie i jednocześnie zmniejsza ryzyko ich działania drażniącego. Umożliwia to stosowanie wyższych stężeń kwasów bez mocnych skutków ubocznych w postaci zaczerwienienia czy pieczenia skóry. Taki kwas może działać też dłużej na naszą skórę i przynosić lepsze efekty. Działa także korzystnie na włosy i poprawia ich sprężystość, wzmacnia je i wygładza.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • półstały – pasta
  • barwa biała


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel