Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil

Nazwa INCI

Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej arganowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, wpływa na odbudowę płaszcza hydrolipidowego skóry. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Powszechnie stosowany we wszystkich rodzajach kosmetyków, głównie do skóry suchej i dojrzałej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • jasno-żółty kolor
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel