Anhydroxylitol

Nazwa INCI


Anhydroxylitol


Nazwa Zwyczajowa


Bezwodny ksylitol


Funkcja w Kosmetyku


  • humektant


Działanie w Kosmetyku


Pochodna ksylitolu. Ma zdolność do wiązania wody. Stosowany jest jako humektant, czyli substancja utrzymująca wilgoć masy kosmetycznej, a także jako składnik nawilżający. Zmiękcza i wygładza naskórek.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały proszek
  • rozpuszczalny w wodzie
  • słodki smak



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel