Aluminum Chloride

Nazwa INCI

Aluminum Chloride


Nazwa Zwyczajowa

Chlorek glinu


Funkcja w Kosmetyku

  • antyperspirant
  • składnik ściągający


Działanie w Kosmetyku

Składnik stosowany głównie w antyperspirantach. Po kontakcie z potem ulega polimeryzacji tworząc żel, który blokuje ujścia gruczołów potowych. Działa jedynie powierzchniowo i usuwany jest ze skóry podczas mycia oraz na skutek naturalnego złuszczania warstwy rogowej naskórka. U osób nadwrażliwych na glin może wystąpić podrażnienie skóry. Chlorek glinu może również działać niszcząco na ubrania. Aktualne badania potwierdzają bezpieczeństwo stosowania soli glinu w antyperspirantach. Wpływ na wydalanie toksyn, gospodarkę cieplną oraz zwiększenie ryzyka zachorowania na raka sutka został zanegowany przez środowisko naukowe.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub szary proszek
  • żółknie po kontakcie z wodą
  • ostry zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel