Alumina

Nazwa INCI

Alumina


Nazwa Zwyczajowa

Korund, Tlenek glinu


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja ścierna
  • wypełniacz
  • adsorbent


Działanie w Kosmetyku

Związek nieorganiczny, często stosowany w mineralnych filtrach przeciwsłonecznych jako substancja stabilizująca i przeciwzbrylająca tlenek cynku i dwutlenek tytanu. Może być także dodawany do kosmetyków peelingujących z uwagi na wysoką twardość i właściwości ścierne. Stosowany również w zabiegach mikrodermabrazji. Służy także jako wypełniacz i adsorbent w kosmetykach kolorowych, matujących.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • substancja twarda


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel