Allantoin

Nazwa INCI

Allantoin


Nazwa Zwyczajowa

Alantoina


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • składnik łagodzący
  • składnik regenerujący
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku

Alantoina ma właściwości łagodzące, wspomaga gojenie uszkodzeń i podrażnień naskórka oraz stymuluje wzrost zdrowej tkanki. Działa także przeciwzapalnie, wspomaga procesy regeneracji oraz nawilża skórę. Daje uczucie gładkości i miękkości na skórze. Często jest stosowana w produktach do cery wrażliwej, podrażnionej, suchej, trądzikowej. Można ją także spotkać w preparatach do golenia, po opalaniu, a także w kosmetykach dla dzieci i niemowląt.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • bezwonna
  • rozpuszczalna w wodzie i etanolu (słabo)
  • stabilna w pH 4-8


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel