Kwasy AHA i BHA w kosmetyce – złuszczanie martwego naskórka

2018-05-21

kwasy_aha_bha

Dlaczego złuszczanie martwego naskórka jest ważnym elementem pielęgnacyjnym?

Szara, pozbawiona blasku cera nie wygląda atrakcyjnie, dlatego aby przywrócić skórze zdrowy, naturalny blask należy ją regularnie złuszczać. Za ziemisty koloryt skóry odpowiedzialna jest gruba warstwa martwych komórek zalegająca na powierzchni naskórka. Sama skóra odbudowuje naskórek średnio co 28 dni, jednak czasami z różnych przyczyn (np. chorobowych lub środowiskowych) naturalny proces usuwania martwego naskórka zostaje zaburzony. W takiej sytuacji nowy naskórek ukryty jest pod warstwą starego, przez co ma się wrażenie, że skóra nie ulega regeneracji.

Promienna, rozjaśniona, napięta oraz elastyczna skóra jest kluczem nie tylko do lepszego samopoczucia, ale także do prawidłowego funkcjonowania procesu odnowy naszej skóry.

Eksfoliacja kwasami – złuszczanie ma znaczenie

Eksfoliacja (peeling chemiczny) polega na kontrolowanym niszczeniu warstwy zrogowaciałej naskórka przy pomocy chemicznych lub biologicznych substancji. Preparaty te wchodzą w reakcje z powierzchniowymi warstwami skóry, powodując złuszczanie. Metoda ta jest lepsza od innych zabiegów ze względu na wielokierunkowe działanie. Zaaplikowany na skórę kwas wykazuje aktywność nie tylko na jej powierzchni, ale także wnika w głąb skóry, gdzie pobudza inne jej mechanizmy.

Efekt eksfoliacji kwasami zależy od:

  • stężenia substancji – im wyższe stężenie, tym większa moc kwasu
  • rodzaju użytego preparatu
  • czasu aplikacji
  • pH

W zależności od wybranego kwasu i jego stężenia uaktywniane są różne mechanizmy zachodzące w skórze, dzięki temu można uzyskać wszechstronne efekty:

  • odczuwalne wygładzenie skóry
  • regeneracja skóry
  • złuszczanie martwych komórek naskórka
  • efektywniejsze wnikanie substancji aktywnych w głąb skóry
  • spłycenie zmarszczek
  • stymulowanie syntezy elastyny i kolagenu – efekt przeciwstarzeniowy
  • spłycenie blizn potrądzikowych
  • regulowanie wydzielania sebum
  • rozjaśnienie przebarwień pozapalnych i posłonecznych

Do kwasów używanych do eksfoliacji należą m.in.: kwasy AHA, dikarboksylowe oraz BHA.


Kwasy AHA (kwasy alfa-hydroksykwasy)

Kwasy alfa-hydroksykwasy nazywane są kwasami owocowymi, ze względu ich pozyskiwanie. Związki te łatwo rozpuszczają się w wodzie, dlatego nie mają zdolności do przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb skóry i oczyszczania porów.

Aby mogły wykazywać skuteczne działanie wymagane jest pH w granicach 3 - 4,5. Wraz ze wzrostem pH kwasy te mają działanie głównie nawilżające.

Ze względu na swoje właściwości, substancje te dedykowane są dla cery suchej, zniszczonej opalaniem czy zgrubiałej, jak również dla cery trądzikowej.


Kwas mlekowy (INCI: Lactic Acid)

Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom wykorzystywany jest w kosmetyce na dwa sposoby:

stężenie 1-10% wykazuje właściwości nawilżające

stężenie 30-50% cechuje się właściwościami złuszczającymi

Kwas mlekowy dzieli się na dwa rodzaje – forma optyczna D i L. W kosmetyce wykorzystywana jest forma optyczna L, ponieważ tylko ona wykazuje biologiczną aktywność. Pozyskiwany jest w naturalnym procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych. Kwas mlekowy jest również jednym z głównych składników NMF (Naturalny Czynnik Nawilżający), dlatego wpływa przede wszystkim na odpowiednie nawodnienie i nawilżenie skóry, utrzymując tym samym odpowiedni poziom wilgoci w naskórku.

Dedykowany do cery trądzikowej, suchej, poszarzałej.

Zastosowanie i właściwości kwasu mlekowego w kosmetyce:

  • regulator pH – skuteczne odbudowywanie naturalnego pH naskórka
  • silne działanie przeciwzmarszczkowe – spłycanie powierzchniowych bruzd i zmarszczek (preparaty przeciwzmarszczkowe)
  • rozjaśnianie zmian skórnych (preparaty wybielające)
  • stymulacja skóry do produkcji ceramidów – wzmocnienie i usprawnienie bariery ochronnej naskórka
  • prawidłowe nawodnienie skóry – produkcja glikozaminoglikanów

Kwas mlekowy znajdziemy m.in. w produktach:

The Ordinary – Lactic Acid 5% + HA – Peeling z kwasem mlekowym I kwasem hialuronowym: https://cosibella.pl/product-pol-764-The-Ordinary-Lactic-Acid-5-HA-Peeling-z-Kwasem-Mlekowym-i-Kwasem-Hialuronowym.html

The Ordinary – Lactic Acid 10% + HA – Peeling z kwasem mlekowym i kwasem hialuronowym: https://cosibella.pl/product-pol-769-The-Ordinary-Lactic-Acid-10-HA-Peeling-z-Kwasem-Mlekowym-i-Kwasem-Hialuronowym.html



Kwas migdałowy (INCI: Mandelic Acid)

Kwas ten pozyskiwany jest z gorzkich migdałów. Jego charakterystyczną cechą jest to, że jest powolny w działaniu, dzięki czemu jest pewny i łatwy w aplikacji. Kwas migdałowy ze względu na swoje delikatne działanie może być wykorzystywany przez cały rok.

Dedykowany do cery wrażliwej, trądzikowej, naczyniowej, dojrzałej.

Zastosowanie i właściwości kwasu migdałowego w kosmetyce:

  • wyrównywanie naturalnej bariery skóry
  • oczyszczanie skóry
  • działanie antybakteryjne (preparaty antytrądzikowe)
  • ograniczenie wydzielania sebum
  • rozjaśnianie przebarwień i blizn na skórze (kosmetyki wybielające)
  • wygładzenie drobnych zmarszczek (preparaty przeciwzmarszczkowe)
Kwas migdałowy można znaleźć w:

The Ordinary - Mandelic Acid 10% + HA:


Kwasy dikarboksylowe – kwas azelainowy

Kwas azelainowy (INCI: Azelaic Acid)

Kwas azelainowy pozyskiwany jest z ziaren zbóż, takich jak żyto, jęczmień czy pszenica. Należy do najbardziej efektywnych substancji wybielających skórę. Substancja ta korzystnie działa zarówno na trądzik pospolity, jak i na trądzik różowaty.

Dedykowany do cery trądzikowej, naczyniowej, z trądzikiem różowatym.

Zastosowanie i właściwości kwasu azelainowego:

  • działanie bakteriobójcze (kosmetyki przeciwtrądzikowe)
  • działanie przeciwzaskórnikowe
  • rozjaśnienie przebarwień potrądzikowych i posłonecznych (preparaty wybielające)
  • wygładza i matuje skórę

Kwas azelainowy można znaleźć w:

The Ordinary - Azelaic Acid Suspension 10% - Kwas azelainowy: https://cosibella.pl/product-pol-766-The-Ordinary-Azelaic-Acid-Suspension-10-Kwas-Azelainowy.html



Kwasy BHA (kwasy beta-hydroksylowe)

Kwas salicylowy (INCI: Salicylic Acid)

Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego dobrze penetruje w głąb naskórka. Sprawia to, że ma zdolność do oczyszczania porów oraz do wnikania w głębsze warstwy mieszków włosowych, co przyczynia się do redukowania trądziku. Naturalnie występuje w korze wierzby. Działanie kwasu salicylowego jest bardzo podobne do kwasów AHA, jednakże nieco łagodniejsze. Spośród wszystkich kwasów wykazuje najlepsze działanie antybakteryjne. Aby jednak mógł wykazywać swoje dobroczynne właściwości wymaga optymalnego pH 3-4.

Dedykowany do cery trądzikowej, zanieczyszczonej.

Zastosowanie i właściwości kwasu salicylowego:

  • właściwości złuszczające - odblokowanie ujść gruczołów łojowych i usunięcia warstwy rogowej naskórka
  • działanie antybakteryjne – zapobiega nowym wykwitom skórnych (preparaty antytrądzikowe)
  • przyspieszenie procesu gojenia się wyprysków
  • rozjaśnienie blizn potrądzikowych i przebarwień (kosmetyki wybielające)
  • poprawienie elastyczności skóry

Kwas salicylowy można spotkać w kosmetyku:

The Ordinary – Salicylic Acid 2% Solution – 2% Kwas Salicylowy: https://cosibella.pl/product-pol-886-The-Ordinary-Salicylic-Acid-2-Solution-2-Kwas-Salicylowy-30ml.html

Kwas alfa-liponowy (INCI: Thioctic Acid)

Kwas alfa-liponowy jest silnym antyoksydantem, 100 razy silniejszym od witaminy C. Wspomaga działanie witaminy C oraz E, a także zwiększa poziom koenzymu Q, który występuje naturalnie w skórze. Bardzo łatwo i szybko się przyswaja. Wykazuje niezwykłą biozgodność ze skórą. Rozpuszcza się zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie. Kwas alfa-liponowy wywołuje podrażnienia rzadziej niż kwasy AHA.

Dedykowany do cery dojrzałej, zmęczonej i trądzikowej.

Zastosowanie i właściwości kwasu alfa-liponowego:

  • poprawienie jędrności skóry – stymuluje wzrost fibroblastów
  • działanie antyoksydacyjne – wymiatanie wolnych rodników
  • poprawienie kolorytu cery – rozjaśnienie przebarwień
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie przeciwstarzeniowe
  • zwiększenie przyswajalności witaminy A – usprawnienie syntezy kolagenu

Najsilniejszy antyutleniacz można znaleźć w:

The Ordinary – Alpha Lipoic Acid 5% - Serum antyoksydacyjne: https://cosibella.pl/product-pol-778-The-Ordinary-Alpha-Lipoic-Acid-5-Serum-Antyoksydacyjne.html

Przeciwwskazania do stosowania kuracji kwasami:

  • opryszczka
  • łuszczyca
  • skóra skłonna do alergii
  • ciąża, karmienie piersią
  • stany zapalne skóry
  • skaleczenia, otarcia
  • nowotwory
  • oparzenie słoneczne
  • egzemy

Ochrona przeciwsłoneczna podczas kuracji kwasami

Należy zwrócić szczególną uwagę na porę wykonywania peelingów chemicznych. Ze względu na właściwości fotouczulające kwasów (zwiększenie wrażliwości skóry na promienie słoneczne), zabiegi nie powinny wykonywane latem, gdy skóra jest częściej narażona na działanie silnego słońca. Podczas procesu złuszczania odsłania się nowy naskórek, który jest wrażliwy na poparzenia słoneczne, a także powstawanie przebarwień. Pielęgnacja kwasami w trakcie każdej pory roku musi być wzbogacona filtrami przeciwsłonecznymi z wysokimi filtrami.

Stosowanie kwasów w domu a w salonie kosmetycznym – stężenie ma znaczenie

Używanie kwasów na twarz wymaga od użytkownika wiedzy o danej substancji, ponieważ nieumiejętnie użyta może spowodować pieczenie, zaczerwienienie skóry, a nawet poparzenie. Do użytku domowego powinny być używane kwasy z niskim stężeniem (do 15%), ponieważ pozwalają one uzyskać satysfakcjonujące efekty bez większego zagrożenia dla własnej skóry. Zabiegi z użyciem kwasów wysokoprocentowych (30-50%) powinny być natomiast wykonywane jedynie pod okiem profesjonalistów – dermatologa, kosmetologa, którzy mają specjalistyczną wiedzę oraz odpowiedni sprzęt do wykonania takich zabiegów, tak, aby skóra jak najmniej odczuła ewentualne skutki uboczne zabiegu.

Reasumując, peelingi kwasowe są bardzo popularne w leczeniu różnych dermatoz. Poza swoim podstawowym działaniem – złuszczaniem, walczą także z innymi problemami skórnymi. Przy regularnym stosowaniu potrafią przynieść spektakularne rezultaty, jednakże należy pamiętać, że nieodłącznym elementem kuracji kwasami powinna być odpowiednia pielęgnacja cery po zabiegu poprzez nawilżanie i stosowanie filtrów przeciwsłonecznych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel