Zinc Pyrithione

Nazwa INCI

Zinc Pyrithione


Nazwa Zwyczajowa

Pirytionian cynku


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja antyseptyczna
  • składnik przeciwłupieżowy


Działanie w Kosmetyku

Substancja o działaniu grzybo- i bakteriostatycznym. Ma działanie przeciwłupieżowe, dlatego jest głównie dodawana jako składnik aktywny w preparatach do skóry głowy i włosów. Skuteczny składnik przeciwko grzybowi Malassezia furfur, którego nadmiar jest jednym z głównych czynników powstawania łupieżu, ale także ŁZS. Dzięki temu, że jest składnikiem lipofilowym, ma zdolność rozpuszczania się w łoju i nie spłukuje się też całkowicie ze skóry, dlatego może działać przez dłuższy czas. Mechanizm działania polega na zaburzaniu funkcjonowania błony komórkowej grzyba. Pirytionian cynku reguluje również pracę gruczołów łojowych, działa przeciwświądowo i łagodząco.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • biały lub beżowy
  • nierozpuszczalny w wodzie
Ograniczenia
Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to:
  • 0,1 % w produktach niespłukiwanych do włosów
  • 1,0 % w produktach spłukiwanych do włosów
  • 0,5 % - w innych produktach spłukiwanych (nie stosować w produktach do jamy ustnej)


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020
    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel