Witamina C w pielęgnacji skóry - 3-O-Ethyl Ascorbic Acid


Ten tekst przeczytasz w 4 minuty.

ETYLOWANA WITAMINA C - 3-O-Ethyl Ascorbic Acid

ETYLOWANA WITAMINA C - 3-O-Ethyl Ascorbic Acid  małe

Etylowana witamina C - co to?

Witamina C jest obecna w wielu rutynach pielęgnacyjnych i trudno się temu dziwić - jest naprawdę świetnym antyoksydantem! Poza tym, że bardzo dobrze radzi sobie z wolnymi rodnikami, to ma także działanie rozjaśniające i anti-aging. Witamina C ma jednak wiele twarzy, a raczej form, i każda z nich wykazuje nieco inne właściwości. Dzisiaj pod lupę weźmiemy ulubieńca skór trądzikowych i wrażliwych, czyli etylową witaminę C (INCI: 3-O-Ethyl Ascorbic Acid), więc herbatka w dłoń i zaczynamy!

Czym jest 3-O-Ethyl Ascorbic Acid?

3-O Etylowy kwas askorbinowy jest najnowszą pochodną kwasu askorbinowego rozpuszczalną w wodzie. Wytwarzany jest przez połączenie kwasu askorbinowego, powszechnie znanego jako „czysta” witamina C (INCI: Ascorbic Acid) i dodatkowej grupy etylowej, co znacząco poprawia jego stabilność.

Ascorbic Acid ma udowodnione właściwości przeciwutleniające, rozjaśniające przebarwienia oraz stymulujące syntezę kolagenu, jednak problem polega na tym, że jest to forma bardzo niestabilna i pod wpływem światła i/lub powietrza, może tracić swoje cenne właściwości po pewnym czasie, jeśli nie jest odpowiednio stabilizowana innymi składnikami lub technologiami. Wymaga też dość niskiego pH, co nie zawsze odpowiada skórom skłonnym do podrażnień czy niedoskonałości. Dlatego też przemysł kosmetyczny próbuje wychodzić naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i tworzyć pochodne, które są stabilniejsze, dobrze tolerowane przez skóry wrażliwe, które niekoniecznie polubiły się z czystą witaminą C, ale przy jednoczesnym zachowaniu skutecznego działania. Idzie to jednak w parze z wyższą ceną takich surowców.

Etylowa forma witaminy C - właściwości

Wyjątkowość 3-O-Ethyl Ascorbic Acid polega na tym, że:
  • jest bardzo stabilna i nie ulega tak dużej degradacji pod wpływem czynników zewnętrznych (światło, tlen, temperatura), zachowując swoje cenne właściwości na dłużej,
  • nie wymaga niskiego pH, dzięki czemu znacząco ograniczone jest ryzyko podrażnień,
  • nie jest tak wrażliwa na zmiany pH, dzięki czemu nie ma problemu z łączeniem tej formy z innymi składnikami,
  • jest rozpuszczalna w wodzie, dzięki czemu można ją umieszczać w lekkich, wodnych/żelowych formulacjach, co na pewno docenią posiadaczki skór skłonnych do przetłuszczania,
  • nie wykazuje działania drażniącego nawet w wysokich stężeniach rzędu 15-20%,
  • w przeciwieństwie do pozostałych pochodnych rozpuszczalnych w wodzie jest bezpośrednio wykorzystywana przez skórę i wykazuje dobrą przenikalność, co zapewnia jej skuteczność.

Jak działa etylowa forma witaminy C?

3-O-Ethyl Ascorbic Acid działa przede wszystkim antyoksydacyjnie, czyli redukuje ilość wolnych rodników oddziałujących na naszą skórę. Wolne rodniki i generowane są ciągle przez różne czynniki np. stres, zanieczyszczenia powietrza, czy promieniowanie UV. Są one bardzo reaktywne, dlatego łatwo reagują z różnymi związkami w naszym organizmie i zaburzają wiele procesów, ale to jest już temat na oddzielny wpis :) W kontekście skóry, jednym z ważniejszych procesów jest wpływ wolnych rodników na jej szybsze starzenie, dlatego witamina C w kosmetykach pełni przede wszystkim rolę prewencyjną – jej codzienne stosowanie jest inwestycją w przyszłość.

Witamina C wpływa też na stopniowe ujędrnianie skóry przez stymulowanie syntezy kolagenu i chroni go przed nadmierną degradacją. Dodatkowo działa ona rozświetlająco na skórę o poszarzałym kolorycie, a także rozjaśnia przebarwienia, ponieważ wpływa na syntezę melaniny przez hamowanie aktywności tyrozynazy. Wykazuje też działanie przeciwzapalne i pomaga zmniejszyć zaczerwienienia na skórze, stopniowo wyrównując jej koloryt.

Witamina C dzięki swoim świetnym właściwościom antyoksydacyjnym jest bardzo dobrym wyborem pod krem z filtrem - nie tylko z powodu działania pielęgnacyjnego, ale też jako wspomaganie ochrony przeciwsłonecznej. Z racji tego, że czysty kwas askorbinowy jest składnikiem bardzo wrażliwym na działanie słońca, to warto na dzień sięgnąć właśnie po takie stabilne pochodne.

Ogólnie rzecz biorąc, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid jest bardzo obiecującą, ale nie w pełni sprawdzoną formą witaminy C, bo wiele badań tego składnika było prowadzonych tylko in vitro. Mimo wszystko warto ją wypróbować, jeśli Wasza skóra źle reaguje na kwas askorbinowy, a lubicie lekkie, wodne formuły - etylowa witamina C wydaje się być w takim przypadku najlepszą opcją.

Dowiedz się wszystkiego o witaminie C w filmie na jej temat, nagranym przez kosmetolog Karolinę!



Etylowa forma witaminy C - dla kogo?

Na pewno nie jest to wybór dla fanów efektów “na już” po kilku użyciach, bo tutaj najszybszym zawodnikiem jest czysty kwas askorbinowy. Jeśli Wasza skóra jest poszarzała, brakuje jej blasku, macie brązowe przebarwienia i nie jest też zbyt wrażliwa lub trądzikowa, to śmiało sięgajcie po kwas askorbinowy. Forma etylowa, czyli 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, potrzebuje od kilku lub nawet kilkunastu tygodni na to, aby pokazać w pełni na co ją stać, ale jednocześnie nie oznacza to, że jest mniej skuteczna! Kto więc powinien po nią sięgnąć?
  • Skóry bardzo reaktywne i wrażliwe - jeśli Wasza skóra łatwo się podrażnia, czerwieni przy pierwszym lepszym podmuchu wiatru i musicie uważać ze składnikami aktywnymi, ale mimo wszystko chcielibyście spróbować witaminy C, bo słyszeliście o jej świetnych właściwościach - etylowana forma będzie idealnym wyborem,
  • osoby, które planują sięgnąć po serum z witaminą C po raz pierwszy w życiu i nie wiedzą tak naprawdę jak ich skóra zareaguje - ta forma jest naprawdę bezpieczna,
  • cery trądzikowe, których funkcjonowanie jest samo w sobie zaburzone i toczą nierówną walkę ze stanem zapalnym - takim skórom lepiej już nie dokładać wrażeń, dlatego właśnie taka delikatna witamina C będzie dobrym wsparciem antyoksydacyjnym,
  • skóry skłonne do przetłuszczania i takie, które po prostu lubią lekkie konsystencje - dzięki temu, że 3-O-Ethyl Ascorbic Acid jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, to najczęściej formulacje z tym składnikiem są wodne lub wodno-żelowe i nie obciążające,
  • osoby ze skłonnością do “czarnych kropek”, które najczęściej są widoczne na nosie - takie kropki to nic innego jak utlenione sebum, więc wprowadzenie antyoksydantów może nieco spowolnić i ograniczyć ten proces,
  • mieszkańcy dużych miast, osoby palące lub żyjące w permanentnym stresie, czyli najpewniej ze skórą poszarzałą, którym przydałaby się spora dawka antyoksydantów, ale z jakiegoś wyżej wymienionego powodu nie sięgają po czysty kwas askorbinowy - forma etylowa to nadal dobry wybór.

Z czym można łączyć 3-O-Ethyl Ascorbic Acid?

Dobra wiadomość jest taka, że… ze wszystkim! :) Dzięki temu, że jest składnikiem bardzo stabilnym, to wiele czynników nie jest mu strasznych i nie trzeba się obawiać, że nie można go z czymś połączyć. Kwas askorbinowy ma pewne ograniczenia ze względu na to, że potrzebuje niskiego pH, natomiast forma etylowa już może być śmiało łączona, chociażby z niacynamidem (a swoją drogą to bardzo dobre połączenie na przebarwienia).

Dzięki temu, że etylowa forma nie jest podrażniająca, to nie ma też zwykle problemu, aby stosować ją np. z retinoidami, choć najlepiej nie szaleć ze składnikami i nie aplikować jednego na drugi, jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z mocniejszymi substancjami. Lepszym rozwiązaniem będzie używanie np. etylowanej witaminy C rano, a retinoidów wieczorem.

Jak widać, jest to praktycznie bezproblemowy składnik, dlatego bardzo łatwo wprowadzić go do większości planów pielęgnacyjnych. Jeśli więc od jakiegoś czasu czailiście się na witaminę C i po przeczytaniu tego wpisu wiecie już, że forma etylowa wpisuje się w potrzeby Waszej skóry, to poniżej przedstawię kilka ciekawych propozycji, które mogłyby się sprawdzić :)

Najlepsze kosmetyki z 3-O-Ethyl Ascorbic Acid



3-O-Ethyl Ascorbic Acid to składnik z ogromnym potencjałem, który sprawdzi się większości osób. Jest świetnym antyoksydantem, stopniowo wspomaga rozjaśnianie zmian pigmentacyjnych oraz jest przyjazny skórom wrażliwym. Jako osoba z cerą tłustą i skłonną do niedoskonałości, szczególnie upodobałam sobie właśnie tę formę witaminy C. Jeśli szukasz czegoś lekkiego, co będzie świetnym antyoksydantem pod filtr, a Twoja skóra jest wyjątkowo reaktywna, to koniecznie wypróbuj etylową formę witaminy C - być może okaże się nowym ulubieńcem?

Jeśli potrzebujesz pomocy ze stworzeniem swojej rutyny pielęgnacyjnej, zachęcam do kontaktu z kosmetologiem przez nasz formularz kosmetologiczny. Możesz również pisać do nas na facebooku (cosibellapl), instagramie (cosibella.pl) lub dzwonić na nr 226022832.



Pokaż więcej wpisów z Luty  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel