Witamina A w kosmetykach pielęgnacyjnych

2018-03-20

witamina_a

Retinol (INCI: Retinol) – czysta forma witaminy A

Witamina A (retinol) uznawana jest w świecie kosmetologii za jedną z najważniejszych witamin młodości, przede wszystkim z uwagi na działanie przeciwstarzeniowe, stymulujące komórki do odnowy. Jest jednocześnie jedną z najlepiej przebadanych substancji w przemyśle kosmetycznym. Retinol (oraz jego pochodne) należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dzięki czemu dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka i tym samym działa bardziej efektywnie niż witaminy rozpuszczalne w wodzie.

Retinol bardzo często jest wykorzystywany w kosmetykach ze względu na swoje wielokierunkowe właściwości:

  • antyoksydacyjne – hamuje rozwój wolnych rodników,
  • stymuluje produkcję kolagenu i elastyny,
  • rozjaśnia skórę – wspomaga równomierne rozłożenie melaniny w skórze,
  • redukuje rumień,
  • zmniejsza ilość stanów zapalnych spowodowanych nadprodukcją sebum,
  • przyspiesza proces tworzenia się nowych komórek – zwiększa aktywność enzymatyczną i normalizuje keratynizację

Najlepsze rezultaty stosowania retinolu lub jego pochodnych są zauważalne po minimum 6 miesiącach od rozpoczęcia używania preparatu z tą witaminą. Minimalne stężenie retinolu które umożliwi uzyskanie pożądanych efektów to 0,2%.

Czystą formę witaminy A znajdziemy m.in. w produktach:

The Ordinary Serum z retinolem 0,2% w skwalanie: https://cosibella.pl/product-pol-883-The-Ordinary-Retinol-0-2-in-Squalane-Serum-z-retinolem-0-2-w-Skwalanie.html

The Ordinary Serum z retinolem 0,5% w skwalanie: https://cosibella.pl/product-pol-882-The-Ordinary-Retinol-0-5-in-Squalane.html

The Ordinary Serum z retinolem 1% w skwalanie: https://cosibella.pl/product-pol-881-The-Ordinary-Retinol-1-in-Squalane.html

Pochodne retinolu - retinoidy

Retinoidy charakteryzują się taką samą aktywnością co retinol. Ze względu na to, że czysta witamina A wykazuje słabą stabilność na światło i utlenienie, w kosmetyce wykorzystywane są także takie pochodne retinolu jak palmitynian i octan retinolu, a także kwas retinowy. Najnowsze pochodne retinolu, które zawojowały rynek kosmetyczny to galusan retinylu oraz retinyl retinoate. Wszystkie te związki wykazują takie same wielokierunkowe właściwości co retinol, jednakże są częściej stosowane w walce z niedoskonałościami skóry i nadprodukcją sebum.

Jedną z pochodnych witaminy A jest ester kwasu all-trans retinowy (HPR) (INCI: Dimethyl Isosorbide and Hydroxypinacolone Retinoate), który określany jest jako Granactive Retinoid lub „nowy retinoid”. Wykazuje on takie same właściwości co czysta forma witaminy A. Jest to jednocześnie łagodna i bezpieczna forma retinoidu.

Zalety:

  • działanie takie samo jak retinol i pochodne retinoidu przy znacznie mniejszym potencjale podrażnienia – lepsza tolerancja składnika aktywnego przez skórę,
  • natychmiastowe działanie, bez podrażnień naskórka,
  • lepsza stabilność chemiczna w porównaniu z retinolem.

Ester kwasu all-trans retinowy porównywany jest w swoim działaniu do Retin-A (kwasu retinowego), który wydawany jest jedynie na receptę.

HPR znajduje się w kosmetykach:

The Ordinary Serum z 2% retinoidem w skwalanie: https://cosibella.pl/product-pol-903-The-Ordinary-Granactive-Retinoid-2-in-Squalane-Serum-z-2-Retinoidem-w-Skwalanie.html

The Ordinary Serum z 5% retinoidem w skwalanie: https://cosibella.pl/product-pol-902-The-Ordinary-Granactive-Retinoid-5-in-Squalane-Serum-z-5-Retinoidem-w-Skwalanie.html

Dla kogo dedykowany jest retinol i jego pochodne?

Witamina A w preparatach kosmetycznych przeznaczona jest dla każdego typu skóry. Skóra dojrzała uzyska efekt elastycznej i promiennej cery ze zmniejszoną ilością zmarszczek. Cera tłusta, trądzikowa zyska natomiast na skórze wyrównany koloryt, zmniejszenie ilości niedoskonałości i nadprodukcji sebum. Składnik ten będzie odpowiedni także dla cer suchych, naczyniowych czy wrażliwych, jednakże w tym przypadku należy zwrócić uwagę na stężenie retinolu w preparacie, ponieważ wysokie stężenia mogą powodować liczne podrażnienia skóry.

Przeciwwskazania do stosowania produktów z witaminą A i jej pochodnymi

Nie zaleca się stosowania kosmetyków z retinolem i jego pochodnymi w następujących przypadkach:

  • okres ciąży – może spowodować zmiany teratogenne (mutacje) u płodu
  • nadwrażliwość na pochodne witaminy A
  • okres karmienia piersią
  • stosowanie preparatów z retinolem lub jego pochodnymi jednocześnie z preparatami złuszczającymi, wysuszającymi, ściągającymi, ścierającymi czy znieczulającymi

Działania niepożądane podczas kuracji retinolem i jego pochodnymi

Choć kuracja witaminą A daje spektakularne efekty, to jednak w jej trakcie mogą pojawić się pewne działania niepożądane, do których można zaliczyć:

  • podrażnienie skóry
  • złuszczanie
  • rumień
  • suchość
  • świąd
  • uczucie pieczenia

Gdy zauważymy jakikolwiek z tych skutków ubocznych należy zmniejszyć stężenie witaminy A lub częstotliwość aplikowania preparatu na skórę. Na początku powinno się stosować preparat co drugi, trzeci dzień, aby cera miała możliwość przyzwyczajenia się do danego stężenia. Stopniowo można wprowadzać kosmetyk z mocniejszym stężeniem oraz stosować go częściej niż na początku kuracji. Działania niepożądane częściej występują w przypadku preparatów dostępnych na receptę aniżeli innych kosmetyków z tą substancją.

Jak stosować aby uzyskać najlepszy efekt?

Preparat z witaminą A powinno aplikować się na noc, ponieważ promienie słoneczne powodują rozkład tej substancji, a tym samym pozbawienie jej właściwości. Należy zwrócić także uwagę na to, aby kosmetyku nie nakładać od razu na świeżo oczyszczoną skórę, lecz chwilę odczekać, aby zmniejszyć ryzyko większego podrażnienia. Skóra podrażniona, przesuszona, z otwartymi ranami nie nadaje się do rozpoczęcia terapii retinolem, dlatego najpierw należy ją odpowiednio do tego przygotować. Nie należy też zapominać o intensywnym nawilżaniu naskórka – w razie potrzeby nawet kilka razy dziennie. Dodatkowo, po każdej aplikacji kosmetyku należy umyć dłonie, aby preparat nie dostał się do oczu.

Na co zwrócić dodatkową uwagę?

  • podczas stosowania retinolu warto suplementować cynk, który jest niezbędny do prawidłowej przemiany retinolu w kwas retinowy – wywiera największy wpływ na skórę
  • konieczne jest włączenie ochrony przeciwsłonecznej, ponieważ podczas kuracji retinolem i jego pochodnymi występuje przyspieszony proces złuszczania, a także nadwrażliwość skóry na promienie słoneczne
  • witamina A łatwo ulega utlenieniu, przez co traci swoje dobroczynne właściwości, dlatego produkty z tą substancją czynną należy chronić przez powietrzem i światłem
  • zawartość dodatkowych antyoksydantów i cynku w kosmetykach z retinolem spowoduje zwiększenie działania antyoksydacyjnego retinolu

Reasumując, czysta witamina A i jej pochodne to jedne z najefektywniejszych substancji aktywnych na rynku. Mimo, że mogą wywoływać działania niepożądane, to współcześnie otrzymywane pochodne witaminy A zmniejszają ryzyko podrażnienia do minimum. Warto zatem wprowadzić do swojej pielęgnacji kurację witaminą A, która dopełni kurację przeciwzmarszczkową oraz antytrądzikową.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel