Tapioca Starch

Nazwa INCI

Tapioca Starch


Nazwa Zwyczajowa

Skrobia z tapioki


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik matujący
  • składnik łagodzący
  • modyfikator reologii - zagęstnik


Działanie w Kosmetyku

Wielofunkcyjny biopolimer o właściwościach absorpcyjnych (pochłaniających). Skrobia z tapioku stosowana jest jako zagęstnik, pochłaniacz wilgoci oraz nośnik składników olejowych i olejków eterycznych w produktach kosmetycznych. Absorbuje nadmiar sebum, działa matująco i łagodząco. Zmniejsza tłustość kosmetyków oraz poprawia ich właściwości aplikacyjne. Stanowi alternatywę dla talku. Stosowana jest również w pudrach do twarzy, dezodorantach, suchych szamponach oraz produktach do kąpieli.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalna w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2021

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel