Phenoxyethanol

2020-03-10
Nazwa INCI

Phenoxyethanol


Nazwa Zwyczajowa

Fenoksyetanol


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Składnik o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Jest skutecznym konserwantem w szerokim zakresie pH. Według najnowszych badań, składnik jest bezpieczny nawet w produktach kierowanych dla dzieci. Wykazuje niski potencjał alergizujący.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna lub lekko żółta, lepka ciecz o charakterystycznym zapachu
  • rozpuszczalna w wodzie, alkoholach i tłuszczach

Ograniczenia
Maksymalne stężenie 1%.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel