Kwas hialuronowy w kosmetykach pielęgnacyjnych

2018-10-18
kwas_hialuronowy_01Kwas hialuronowy w kosmetykach pielęgnacyjnych

Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronate acid) – kwas jak każdy inny?

Kwas hialuronowy (HA) to związek chemiczny, który występuje w organizmach żywych w postaci soli sodowej - hialuronianu sodu. Należy do klasy związków zwanymi glukozaminoglikanami (GAG), które stanowią podstawowe składniki struktury tkanek: skóry i kości. W porównaniu do innych kwasów używanych w kosmetyce (kwasów AHA i BHA), kwas hialuronowy nie wykazuje właściwości złuszczających i drażniących, dlatego z powodzeniem może być wykorzystywany w codziennej pielęgnacji. Jest on biozgodny z naszym naskórkiem, ponieważ naturalnie występuje w skórze, dlatego też rzadko wywołuje reakcje niepożądane.

Innymi właściwościami kwasu hialuronowego są:
  •  zdolność do wiązania cząsteczek wody, dzięki czemu wykazuje właściwości nawilżające 
  •  wyłapywanie wolnych rodników, powstających na skutek promieniowania ultrafioletowego (właściwości antyoksydacyjne) 
  •  tworzenie ochronnego filmu warstwy rogowej naskórka, który chroni przed bakteriami 
  •  działanie przeciwzapalne 
  •  poprawienie elastyczności skóry oraz wygładzenie zmarszczek 
  •  zwiększenie przenikania składników aktywnych w głąb skóry 
  •  niwelowanie nadmiernego łuszczenia się naskórka 
  •  łagodzenie skutków ubocznych leków o działaniu drażniącym
Warto zauważyć, że synteza kwasu hialuronowego w naszym organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem, co powoduje, że skóra stopniowo traci elastyczność i sprężystość, a także zmniejsza się zdolność wiązania wody, co skutkuje powstawaniem zmarszczek. W ok. 80 roku życia kwas hialuronowy ulega całkowitemu zanikowi.

Sodium Hyaluronate Crosspolymer i Sodium Hyaluronate – czy mamy do czynienia z tym samym?

Przeglądając składy preparatów kosmetycznych możemy natknąć się na różne sformułowania INCI, takie jak Sodium Hyaluronate Crosspolymer czy Sodium Hyaluronate. Związki te mają właściwości pierwotnego kwasu hialuronowego, jednakże różnią się one budową, co ma szczególny wpływ na wchłanialność i utrzymywanie nawilżenia.

Sodium Hyaluronate Crosspolymer to jedna z form kwasu hialuronowego (3D kwas hialuronowy), która zapewnia długotrwałe nawilżenie. Jego struktura – usieciowana trójwymiarowa struktura molekularna – wpływa na powolne uwalnianie się cząsteczek kwasu, dzięki czemu pozostają one dłużej na powierzchni skóry. Wykazuje on dobrą stabilność, a ponadto zwiększa elastyczność skóry i zmniejsza jej szorstkość.

Forma ta dostępna jest w kosmetykach The Ordinary:

Peeling z kwasem mlekowym 5% i kwasem hialuronowym

Peeling z kwasem mlekowym 10% i kwasem hialuronowym

Serum nawilżające z kwasem hialuronowym 2% i witaminą B5

Sodium Hyaluronate
jest solą sodową kwasu hialuronowego i posiada mniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu posiada możliwość penetracji w głąb skóry. Tak samo jak kwas hialuronowy wiąże wodę, co nadaje mu właściwości nawilżające. Dodatkowo wykazuje większą stabilność w produktach kosmetycznych niż pierwotny kwas hialuronowy.

Sodium Hyaluronate
znaleźć można w następujących produktach:


Olejek peptydowy 10% z kwasem hialuronowym 

Serum nawilżające z kwasem hialuronowym 

Serum z alfa arbutyną i kwasem hialuronowym

Serum z 23% witaminą C i 2% kwasem hialuronowym


Kwas hialuronowy wysokocząsteczkowy i niskocząsteczkowy – który wybrać?

Czysty kwas hialuronowy cechuje się zbyt dużą cząsteczką (3000 nm), aby mógł przejść przez skórę kiedy jest stosowany miejscowo. Rozwiązaniem tego problemu są jego pochodne, występujące w różnych masach cząsteczkowych: wysokocząsteczkowych, średniocząsteczkowych oraz niskocząsteczkowych.

Mniejsze masy cząsteczkowe (LMW – Low Molecular Weight):
  • głęboko przenikają do skóry właściwej w celu jej pełnego nawodnienia 
  • wizualnie zmniejsza zmarszczki 

Średnie masy cząsteczkowe (MMW – Medium Molecular Weight):
  • zatrzymują wilgoć poniżej warstwy rogowej skóry - nawilżenie tylko w górnych partiach skóry 

Wysokie masy cząsteczkowe (HMW – High Molecular Weight):
  • tworzą barierę na powierzchni komórek skóry, co powoduje przyciąganie wilgoci z atmosfery
Którą z nich stosować? Wybierajmy te produkty, które zawierają w swoim składzie mieszaninę mas cząsteczkowych. Dzięki takiemu połączeniu skóra zyska najwięcej. Niekorzystnym wyborem byłby wybór jedynie kwasu hialuronowego niskocząsteczkowego, ponieważ w nadmiernej ilości wpływa niekorzystnie na nasz organizm, poprzez m.in. hamowania prawidłowego rozwoju tkanek.

Jak stosować kwas hialuronowy, aby uzyskać najkorzystniejsze rezultaty?

Kwas hialuronowy należy do grupy humektantów (substancji wiążących wodę z otoczenia o działaniu nawilżającym). Stosowany samodzielnie przy długotrwałym użytkowaniu może spowodować wysuszenie, a także odwodnienie skóry. Aby temu zaradzić należy kwas hialuronowy połączyć z olejem lub innym emolientem (substancje, które mają właściwości okluzyjne. Takie połączenie zapewni prawidłowe nawilżenie i natłuszczenie naskórka.


Czy stężenie kwasu hialuronowego ma znaczenie?

Najbardziej popularnym stężeniem kwasu hialuronowego w kosmetykach jest 1,5 %. Oznacza to, że znajdują się w nich trzy różnej wielkości cząsteczki po 0,5% każdej. Stężenia kwasu hialuronowego przekraczające 3% są niekomfortowe w użyciu, ponieważ tworzą trudny w rozprowadzaniu żel, który po wyschnięciu na twarzy pozostawia łuszczący się film, co utrudnia aplikowanie kosmetyków kolorowych.

Reasumując, kwas hialuronowy ma wszechstronne właściwości, które doceni każdy typ cery. Dodatkowo jest on bezpieczny w stosowaniu zewnętrznym nawet dla kobiet w ciąży. Stosowany w odpowiedni sposób może wpłynąć na polepszenie kondycji naszej skóry. Składnik ten jest kompatybilny z naszą skórą dzięki czemu nie powoduje alergii. Jest on bardzo uniwersalny przez co może być stosowany w każdym wieku.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel