Jak dobrać odpowiedni olej do cery?

2020-04-07
Jak dobrać odpowiedni olej do cery?


Jak stosować oleje?

Oleje mają właściwości natłuszczające, wygładzające oraz zmiękczające skórę, zapobiegają utracie wody z naskórka oraz mogą zawierać substancje takie jak witaminy i fitosterole. Dzięki temu mogą pełnić wiele różnych funkcji.

Czy oleje nawilżają?
Tak, ALE jest to nawilżenie wtórne przez zablokowanie parowania wody z naskórka, dlatego zalecamy mieszać oleje z kremem oraz nakładać je na serum na bazie wody.

Do czego wykorzystać olej?
Dużo zależy od samego oleju, można nim wzbogacać inne produkty typu kremy czy serum. Oleje które są bardziej śliskie można stosować do masażu.
Oleje można wykorzystać do demakijażu, doskonale rozpuszczają makijaż, a ich pozostałości można zmyć żelem myjącym.

Podział olejów:

oleje naturalne - oleje otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno, bez dodatkowych etapów oczyszczania poza filtracją przez filtry papierowe pod niskim ciśnieniem. Filtracja pozwala na usunięcie fragmentów nasion i innych mechanicznych zanieczyszczeń. 

oleje rafinowane - oleje także otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno lecz dodatkowo zostały one później dokładnie oczyszczone. Oleje te są mniej wrażliwe na podgrzewanie, mają też dłuższą trwałość w porównaniu z produktem naturalnym. Dodatkową cechą jest pozbycie się charakterystycznego koloru i zapachu. Oleje rafinowane przeznaczone są także dla osób ze skłonnościami do alergii.

oleje organiczne - otrzymane tak jak oleje naturalne lecz producent rośliny oraz firma tłocząca oleje posiadają odpowiedni certyfikat świadczący o tym, że rośliny nie miały styczności z pestycydami, herbicydami i sztucznymi nawozami.

Jaki olej wybrać? Czym się różnią?

Olej z pestek winogron

  • Ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 (działanie przeciwzapalne).
  • Ma intensywny kolor i charakterystyczny zapach.
  • Ma wysoką zawartość kwasu linolowego (wzmacnia barierę naskórka).
  • Odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych skóry, chroni przed wolnymi rodnikami.
  • Doskonale się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy.
  • Może być stosowany bez rozcieńczania.
Nadaje się do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej ale także do suchej.


Olej z pestek moreli
  • Ma jasny kolor i jest rzadki.
  • Ma lekko orzechowy zapach.
  • Zawiera kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, kwas palmitynowy.
  • Nie pozostawia tłustego filmu na skórze.
  • Ma lekką konsystencję.
  • Zawiera witaminy A i E.
Sprawdzi się przy cerach: suchych, odwodnionych, mieszanych i dojrzałych.

Olej z awokado
  • Ma zielony kolor, od jasno zielonego do ciemnozielonego, jest mętny.
  • Posiada naturalny faktor ochronny 3-4 SPF.
  • Olej awokado twardnieje w niskich temperaturach.
  • Jest olejem odpornym na ciepło.
  • Zawiera kwasy tłuszczowe: oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolenowy.
  • Zawiera lecytynę, fitosterole, skwalan oraz witaminy: A, B, D, E, H, K, PP.
  • Jest łatwo jest wchłaniany przez skórę, wnika w jej głębsze warstwy oraz uzupełnia barierę lipidową.
  • Jest olejem gęstym zaleca się przy masażu mieszać z innymi olejami (olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron, olejem z pestek moreli).
Sprawdzi się przy cerach: suchych, dojrzałych oraz do masażu ciała i twarzy.
Oleje awokado:
Mohani - Olej Awokado 100%
Natural Secrets - Olej Avocado Bio -
olej z upraw ekologicznych.



Olej z opuncji figowej
  • Jest bogaty w NNKT, przez co chroni skórę przed fotostarzeniem i wolnymi rodnikami.
  • Zawiera także cenne fitosterole odpowiedzialne za regenerację naskórka i jego odpowiednie nawilżenie.
  • Ma delikatny zapach.
  • Jest niekomedogenny, szybko wysycha na skórze i nie pozostawia tłustej warstwy.

Sprawdzi się przy cerze trądzikowej, tłustej, mieszanej, dojrzałej oraz suchej. Ma bardzo wszechstronne właściwości.
Olej konopny
  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe α- i γ-linolenowe, kwasy linolowe i kwasy stearydonowe, fitosterole, minerały i witaminy.
  • Działa przeciwzapalnie dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
  • Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania.
Może być stosowany przy skórach ze skłonnością do alergii, trądziku i ze stanami zapalnymi.

Oleje konopne:
Mohani - Olej Konopny BIO - olej organiczny.



Olej z nasion malin/Olej z pestek malin
  • Zawiera silne przeciwutleniacze takie jak witamina C, karotenoidy oraz flawonoidy.
  • Przyspiesza regenerację i gojenie skóry, rozjaśnia przebarwienia i jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o niskim faktorze.
Dzięki swojej niskiej komedogenności może być stosowany również do cer mieszanych i tłustych.

Oleje z nasion/pestek malin:
Ministerstwo Dobrego Mydła - Olej z Pestek Malin
Natural Secrets - Olej z Pestek Malin
Mohani - Olej z Nasion Malin
Mokosh - Olej Z Pestek Malin

Olej z marakui
  • Charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, takich jak NNKT, witamina A, C, K i E oraz fosfor, potas i wapń.
  • Wykazuje działanie odżywcze, nawilżające oraz regenerujące.
  • Zwiera bioflawonoidy i kwasy Omega-6 olej ten posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwzmarszczkowe.
Polecany jest również dla cery dojrzałej, wrażliwej, naczyniowej i z trądzikiem różowatym.

Olej z marakui:
Mohani - Olej z Marakui




Olej z nasion róży
  • Zawiera m.in. niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają barierę ochronną naskórka.
  • Jest bogaty w witaminę C, która działa antyoksydacyjnie i zwalcza wolne rodniki.
Jest dedykowany do cery dojrzałej, suchej oraz mieszanej.

Olej z nasion róży:
Nature Queen - Olej z Nasion Dzikiej Róży
Mohani - Olej z Dzikiej Róży Mosqueta BIO - olej organiczny.
The Ordinary - 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil - 100% Organiczny Tłoczony Na Zimno Olej z Nasion Dzikiej Róży - olej organiczny.


Olej kokosowy
  • Tężeje w temperaturze poniżej 25°C stąd nazwa ''tłuszcz kokosowy'' i ma wtedy kolor biały, w postaci płynnej jest żółtawy.
  • Ma intensywny zapach kokosowy, jest olejem odpornym na ciepło.
  • Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, kwas mirystynowy, kwasu palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas linolenowy.
Używany jako czysty olej do ciała lub do masażu, ma właściwości komedogenne (nie zalecamy go stosować do pielęgnacji twarzy).


Olej tamanu
  • Idealny olej dla skóry problematycznej o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, dodatkowo reguluje wydzielanie sebum.
  • Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają naturalny płaszcz hydrolipidowy skóry.
  • Ma intensywny zapach i zielony kolor. Nie jest odporny na ciepło.
  • W jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy oraz kwas kalofillowy (odpowiadający za działanie przeciwbakteryjne),
  • Zawiera kumaryny, laktony o silnym działaniu bakteriostatycznym i przeciwzapalnym, stigmasterol, glikolipidy, fosfolipidy, olejki eteryczne i żywice.
  • Nie pozostawia tłustej warstwy na skórze, jest to olej schnący.
Sprawdzi się przy każdym rodzaju cery, nawet przy trądzikowej, dojrzałej i suchej.

Oleje tamanu:

Mohani - Olej Tamanu BIO - olej organiczny.
Creamy - Olej Tamanu Nierafinowany




Olej rycynowy
  • Jest bezbarwny lub słomkowy, gęsty i lepki, dający piękny połysk.
  • Zawiera kwasy tłuszczowe: kwas rycynolowy, kwas oleinowy, kwas stearynowy, kwas linolowy.
  • Wykazuje działanie natłuszczające i ochronne. Używany samodzielnie przez dluższy czas może wysuszyć skórę.
Można go stosować w mieszankach jako dodatek do innych produktów.

Oleje rycynowe:

Mohani - Olej Rycynowy 100%
Nanoil - Castor Oil - Naturalny, Nierafinowany, Zimnotłoczony Olejek Rycynowy



Olej ze słodkich migdałów
  • Długotrwale odżywia, zmiękcza i wygładza skórę przesuszoną i łuszczącą się.
  • Uelastycznia i regeneruje skórę. Regularnie stosowany chroni przed rozstępami. Jest delikatny i bardzo dobrze tolerowany przez skórę wrażliwą i alergiczną. 
Sprawdzi się nawet do pielęgnacji niezwykle delikatnej skóry dziecka. Polecany dla cery dojrzałej. 
Oleje ze słodkich migdałów:
Nanoil - Sweet Almond Oil - Naturalny, Nierafinowany, Tłoczony Na Zimno Olej Ze Słodkich Migdałów
Mohani - Olej Ze Słodkich Migdałów 100%


Rodzaj właściwości może się różnić w zależności od surowca. Oleje i masła są pozyskiwane z roślin które mogą być pozyskiwane z różnych części świata. W zależności od pogody, pory roku oraz klimatu surowce mogą różnić się od siebie zapachem, kolorem oraz składem.

Kosmetolog Marta Keller
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel