Diisopropyl Adipate

Nazwa INCI

Diisopropyl Adipate


Nazwa Zwyczajowa

Adypinian diizopropylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • rozpuszczalnik
  • plastyfikator


Działanie w Kosmetyku

Lekki emolient, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Pełni rolę rozpuszczalnika i nośnika dla innych składników rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym organicznych filtrów UV i substancji aromatycznych. Zmniejsza lepkość i tłustość kosmetyków oraz poprawia ich właściwości aplikacyjne. Nadaje elastyczność i zapobiega kruszeniu się kosmetyków kolorowych (jest plastyfikatorem).


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w alkoholu
  • ulega biodegradacji


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2021

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel