Butylparaben

Nazwa INCI

Butylparaben


Nazwa Zwyczajowa

Butyloparaben / Ester butylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Składnik o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Jest skutecznym konserwantem w szerokim zakresie pH. Jeden z najlepiej przebadanych konserwantów. Wykazuje niski potencjał alergizujący.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały, krystaliczny proszek,
  • bezwonny lub prawie bezwonny,
  • rozpuszczalny w alkoholach i słabo rozpuszczalny w wodzie.

Ograniczenia
Maksymalne stężenie 0,4 % (kwas) dla pojedynczego estru, 0,8 % (kwas) dla mieszaniny estrów.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel